Reede, 19. aprill 2024
Aasta 2019 lubab magusaid autouudiseid, mis autofännil südame kiiremini põksuma panevad. Oodata on mitme pika ajalooga mudeli uuestisündi.  Valisime välja 5 “kuulsust”, mille taastulemist oodata, ning ühe mudeli, millel eelkäijaga midagi ühist ei ole.

Tõenäoliselt on kõige rohkem elevust tekitav mudel Toyota Supra, legendide legend, mille avalikustamist on maailm oodanud peagi rohkem kui aasta. Kate langeb lõpuks 2019 jaanuaris, Detroit’i  autonäitusel.

Ent on veel rida mudeleid, mis ehk Supraga küll legendi staatuse osas nii tihkelt ei konkureeri, aga on ikkagi huvitavad üle vaadata – nostalgialaks garanteeritud! Ja kes ehk ise liiga täpselt ajalooga kursis polegi, see on kuulsat nime ehk ikka kuulnud.

Mõnel neist valitutest on algupäramudeliga ühine DNA, mõne puhul on aastakümnete pikkune ajalugu äge taust, millele uut elu taas ehitama hakata. Üks mudel meie valikus on aga selline, millel on küll kuulus nimi ent auto ise on sama palju eelkäijaga sarnane kui siga ja kägu.

Vanade mudelinimede juurde tagasipöördumine pole pelk nostalgia. Ajal, mil kõik uued autod on sarnased, on “lugu” ja selle jutustamise oskus olulised silma paistmiseks. Eks aeg näitab, kuidas uued vanad tulijad turul end tõestada suudavad.

1. Toyota Supra

Toyota Supra tagasitulekut oleme juba kaua õhinal oodanud, ning teinud selle prototüübiga isegi proovisõitu, sest tegemist on legendiväärse sportautoga. Suprat arendades tegi Toyota koostööd BMW-ga ja sarnasusi uue BMW Z4-ga on muidugi ka üksjagu.

2. BMW kaheksas seeria

BMW kaheksas seeria oli viimati tootmises aastal 1999. Uus kaheksas täidab eriägedate kupeede segmendis tühimiku, mis on üleüldine – sihikule on võetud ei rohkem ega vähem kui Mercedes Benz S-klassi kupee.

3. Alfa Romeo GTV

Itaalia autotootja Alfa Romeo on viimase paari aastaga taas pildile tõusnud. Eestis on mark küll tolmukihiga kaetud, aga seda pigem nõrgukese müügitoe tõttu. GTV ajaloost saab lähemalt lugeda siit. Uut GTV-d on nimetatud ka Giulia kupeevariandiks.

4. Jeep Gladiator

Uus gladiaator tuleb, kastikana! Los Angelesi autonäitusel esitles Jeep oma uut mudelit, mis – imede ime – tuleb konkureerima pikapite segmendis. Kas see auto ka Euroopas müügile jõuab, me ei tea. Ja mis saab Eestis Jeep’ist? Seda vastust oskab öelda ehk uus Leedu maaletooja.

Gladiator tuleb müügile neljas versioonis: Sport, Sport S, Overland ja Rubicon. Viimane on mõeldud raskele maastikule, selle kliirens on 282 mm ja see suudab läbida kuni 762 mm sügavusi veetakistusi.

Gladiatori baasmudeliks on Wrangler. Auto on 5181 millimeetrit pikk, selle teljevahe on 3480 mm. Kandevõime on paberite järgi 725 kg, haagist võtab taha 3,5 tonni.

Kapoti all tuksub V6 (285 hj), kastide valikus on nii käsi- kui automaatkäigukast. 2020. aastal peaks jõuallikate valikusse lisanduma diiselmootor. Erisusena saab Gladiatorile võtta pehme avatava presentkatuse.

5. Ford Bronco

Alles me kirjutasime, et legendaarset Broncot saab tellida soovi korral kalli raha eest uusvanana. Ent tuleb ka uus generatsioon. Kas see Eestis müügile jõuab, kes teab. Aga üht korralikku “klassikalist” maasturit nutame Fordi mudelivalikus taga ju küll.

Ameeriklased muuseas saavad uuel aastal “tagasi” ka Ford Rangeri kastika, mis meile siin on ammune tuttav. Meie aga ootame silmad pikad peas Ford Raptori pikapit. Seda näidati esimest korda ametlikult Hannoveri tarbesõidukite messil. Uus Ranger Raptor peaks Eestisse jõudma 2019. aasta suvel.

NIMI EI RIKU AUTOT!?

Ameerikasse jõuab uuel aastal ka Mitsubishi Eclipse Cross, mis Euroopas juba mõnda aega müügil. See auto on hea näide legendide pilastamisest – kaheukselise sportkupee asemel kannab ilusat nime kõige tavalisem maasturilaadne toode.

Moekas ja pop auto, aga… milleks küll võtta ära nimi, mis võinuks ehtida mõnd kaunitari!? Mis järgmiseks, Evo – kastikas!?

Ettevõtte ametlikus ajaloos nimetab Mitsubishi 1990. aastat kupeede aastaks – siis tulid teedele sportkupeed Eclipse ja veel võimsam GTO. Eclipse’i tootmine lõpetati aastal 2011.

2019

Allikas: tootjad, CarBuzz. Valiku tegi Lena Murd. Kaas: Toyota. Eclipse: Ylle Tampere

KOMMENTEERI SIIN