Laupäev, 20. aprill 2024
Juniper Research’i isesõitvate autode tulevikku puudutav uurimisraport väidab, et 2021. aastaks on sci-fi thrilleritest ja James Bondi filmidest tuttav tehnoloogia meie uus reaalne keskkond.

Uuringufirma ennustas sel nädalal, et 2025. aastaks liikleb maailma teedel umbes 20 miljonit isesõitvat autot. See oleks 2014. aastal üle terve maailma müüdud autode koguarvust 28 protsenti.

Tarbijana autotootjate maailma suunas vaadates võib areng isesõitva, õnnetustevaba tuleviku suunas tunduda valgusaastate kaugusel, kuid R&D eelarved on hiiglaslikud ja testimine hakkab jõudma lõppstaadiumisse. Oktoobris toimunud Tokyo autoshowl lubasid Jaapani autotootjad alates Toyotast kuni Nissanini oma esimese isesõitva funktsiooniga auto turule tuua kümnendi lõpuks.

Novembris sai Fordist esimene autotootja, kes hakkas kasutama värskelt avatud Mcity’t, Michigani loodud kesklinnaruumi, mis on mõeldud just isesõitvate autode tehnoloogiga testimiseks. “[See pakub] veel üht proovilepanevat, kuid turvalist linnakeskkonda, kus neid uusi tehnoloogiaid korduvalt kontrollida ja lihvida. See on oluline samm miljonite inimeste elude paremaks muutmiseks ja nende mobiilsuse parandamiseks,” ütles Raj Nair, Fordi grupi asepresident globaalse tootearenduse alal.

Hiljuti läbis Peugeot Citroëni esimene isesõitev prototüüp samuti 3 000 kilomeetri pikkuse ringreisi, ületades sealhulgas esimest korda Prantsuse piiri ja läbides Madriidi enne mööda avalikke teid Pariisi naasmist, sealjuures vähese või üldse ilma juhi sekkumiseta. Gilles Le Borgne, PSA Peugeot Citroëni tegev-asepresident R&D alal, ütles: “Tunnen uhkust, nähes meie meeskondade Pariisis arendatud isesõitvat sõidukit ületamas piire Euroopas. See tehnoloogiline saavutus on oluline samm tuleviku mobiilsuse kujundamisel.”

Sellegipoolest viitavad nii Juniper kui uuringufirma IHS, et isesõitvate autode võidusõidus on läbi sõidetud testkilomeetrite ja tehnoloogiliste saavutuste osas kindlal juhtpositsioonil tavapäraste autotootjate ees praegu pigem Google.

google

IHS-i andmed viitavad, et Google hakkab juhita autosid teenusena – takso, kullerteenus jne – pakkuma enne, kui autotootjad suudavad oma juhiabid turule tuua. Egil Juliussen, PhD., vanem-teadusdirektor IHS Automotive’is ütles: “Ühelgi teisel ettevõttel pole nii palju isesõitva tarkvara arendamiseks vajaminevat tehnoloogiat. Google on selle mõjutamiseks unikaalses positsioonis.”

Allikas: IBNLive

KOMMENTEERI SIIN