Kolmapäev, 9. oktoober 2024
2025. aasta alguses jõuab Eesti teedele 30 Toyota vesinikautot, mis võetakse kasutusele ühistranspordis. Vesinikusõidukite tankimiseks täna veel võimalused puuduvad, ent 2025. aasta alguseks valmivad Eesti esimesed vesinikutanklad Utilitase Väo energiakompleksi ja Tallinnasse Peterburi teele.

Automüügifirma Elke Tallinna tegevjuhi Raido Rosenfeldi sõnul on vesinikautode kontseptsioon Eesti inimestele veel võrdlemisi uus ja tundmatu, ent muutub järgnevatel aastatel kättesaadavamaks, kui tanklad on rajatud ning tänavatel nähakse liikumas ka esimesi sõidukeid.

“Peamise nüansina toodab vesinikauto endale liikumiseks energiat vesinikust. Vastupidiselt tavalisele sisepõlemismootoriga autole, mis eraldab õhku süsihappegaasi, paiskab vesinikauto keskkonda vaid vett. Kusjuures selle aku on kordades väiksem kui näiteks elektriauto oma, mis tähendab, et selle tootmisele kulub vähem loodusressursse,” näitlikustas ta.

Eestis puudub igapäevaselt vesinikautoga liiklemiseks veel tankimisvõimalus. “Euroopa Komisjon on võtnud vastu otsuse, et üleeuroopalises transpordivõrgustikus tuleb hiljemalt 2030. aastaks rajada üksteisest maksimaalselt 100-200 km kaugusele vesinikutanklad. See tähendab Eesti jaoks minimaalselt 3 vesinikutanklat. Esimesed tanklad rajame koostöös Alexelaga. Lähiaastatel on sarnaselt plaanis vesinikutankla rajada ka Jürisse,” rääkis energiakontserni Utilitas ärianalüüsi osakonna juht Aivo Lokk.

Ta lisas, et vesinikutanklate rajamist võib oodata ka teiste energiaettevõtete poolt, kes on saanud vesinikutanklate rajamiseks toetust Keskkonnainvesteeringute Keskuselt.

Lokk usub, et vesinikauto tankimise võimaluse tekkimine toetab vesiniksõidukite laiemat kasutuselevõttu Eestis. “Eesti tanklates hakatakse tankima ainult rohevesinikku, mis on toodetud siin. Projekti käigus Eesti teedele jõudvad 30 Toyota Mirai vesinikautot tutvustavad vesinikul sõitvaid sõidukeid ja annavad võimaluse ka laiemalt vesiniksõidukite kasutamist kaaluda,” ütles ta.

Rosenfeldi sõnul on ca 74 000-eurose Toyota Mirai vesinikauto tankimiskiirus võrreldav tavaautoga ning täis paagiga saab sõita ligi 550-650 kilomeetrit.

Foto: Toyota

KOMMENTEERI SIIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.