Reede, 19. aprill 2024
2020. aasta globaalne automüügistatistika näitab seda, et VW Grupp sai pandeemia ajal kõvemini pihta kui Toyota, kes sai üle viie aasta jälle müügiliidriks.

Toyota kontsern, mis hõlmab ka Lexuse, Daihatsu ja Hino brände, müüs 2020. aastal 9,53 miljonit sõidukit. See on 11% vähem kui 2019.

VW AG müük seevastu langes 15% ning VW, Audi, Porsche, Škoda, Seati, Scania ja MAN-i uusi sõidukeid müüdi aastaga kokku 9,31 miljonit.

Autotootjate müügiedu(tuse) taga on peamiselt see, mis regioonides nad tugevaimalt kanda kinnitanud on ning kuidas kriis neid piirkondi puudutas. VW koduväljak on Euroopa Liit, kus uute sõidukite müük kukkus aastaga 24%. VW Grupi 15% müügilangus on kontserni halvim tulemus kümnendi jooksul.

Toyotal on seevastu paremini pihus USA, kus müük kukkus “vaid” 15%. Kuigi COVID-19 pandeemia räsib riiki raskelt ning nakatumiste ja surmade arv on suurim maailmas, ei ole seal kasutusele võetud Euroopaga võrreldavalt rangeid meetmeid.

VW AG tegevjuht Herbert Diess käivitas suure muutuse kontserni toimimises, kui 2018 ametisse asus. Tema käe all on suunatud fookus eemale kvantiteedist ehk müügihulgast ning keskendutud kasumi kergitamisele. Samas tõi pandeemia välja firma nõrkuse – kõrged kulud.

Alates 2015 on VW igal aastal müünud rohkem sõidukeid kui Toyota. Kuigi tänu VW elektrifitseerimisplaanile ennustavad spetsialistid, et VW rebib käesoleval aastal tiitli uuesti endale, siis edasi ennustatakse Toyota võidukäiku, mis iga aastaga kasvab.

Analüütikud ennustavad, et Toyota jätkab jõulist müüki oma võtmeturgudel Jaapanis ja USA-s. Maailma suurima autoturu, Hiina jagamine võib osutuda tasavägiseks.

Toyota kõneisik vastas liidrikoha kohta tagasihoidlikult: “Me ei keskendu oma kohale edetabelites, vaid meie klientide huvidele.”

Foto: Toyota

blank

Erialalt filmiprodutsent, hingelt autoentusiast. Lõpetanud rahvusvahelise magistriprogrammi filmitootmise erialal, kuid kiired ja vihased autod on kireks sünnist saati. Juhib Acceleristat alates 2020. aastast, tegeleb hobiautodega ja teeb võimalusel ka mõne kiirema ringi või mitu.

KOMMENTEERI SIIN